معجزه بارهنگ
دانه بارهنگ به عنوان یک ملین شناخته میشود که برای درمان یبوست کاربرد دارد. با مصرف بارهنگ میتوان حجم مدفوع را افزایش داد و به این صورت با تحریک روده برای دفع محتویات آن موفق به رفع یبوست شد. یبوست از مشکلات شایع در بین افراد است که علت مختلفی دارد. حاملگی، کاهش تحرک، کم خوردن فیبر، کم نوشیدن مایعات، مصرف برخی داروها و… از دلایل ایجاد یبوست است. از این گیاه دارویی ضمن استفاده برای التیام زخمها جهت درمان یبوست مصرف میشود. اصلیترین علت مصرف دانه بارهنگ بدون عوارض بودن آن است.
طبع بارهنگ در طب سنتی
طبع دانه بارهنگ در طب سنتی سرد و خشک شناخته میشود. این ویژگی میتواند در کاهش التهاب نقش داشته باشد. اما خواص این گیاه تنها در کاهش التهابات نیست. برای درمان و کاهش دردهای ناشی از حالتهای گرم مانند زخم، بریدگی و حتی برخی بیماریهای پوستی دانه بارهنگ خواص ویژهای دارد. ضمن موارد گفته شده، طبع سرد بارهنگ در تسکین بیماریهای دستگاه گوارش ناشی از حرارت و رطوبت اضافی نقش دارد. خواص بارهنگ برای درمان کیست نیز بسیار موثر است.
خواص دانه بارهنگ
خواص و مزایای درمانی دانه باهتگ تنها در کاهش یبوست خلاصه نمیشود. تأثیر فوقالعاده دانه بارهنگ بر سلامت پوست و مو از جمله خواص مهم و معجزهآسا آن شناخته میشود. دیگر خواص بارهنگ عبارتند از:
- کاهش و التیام آکنه
- درمان مسمومیت خون
- بهبود و درمان زخم و جای زخم
- تسکین و بهبودی سریع آفتاب سوختگی و کاهش التهاب پوست
- کاهش لکههای پوستی و صاف و روشن کردن پوست
- درمان نیش حشرات و کاهش التهاب و خارش ناشی از نیش حشرات
- بهبود گوارش
- درمان یبوست
- تقویت عروق و ممانعت از خونریزی
- کمک به کاهش وزن و لاغری
- خواص ضد سرطان
- کنترل شوره سر و بهبودی پوست سر
- تشدید فرآیند ادرارزا و تخلیه سموم از بدن
- تسکین درد قاعدگی
- تأثیر بارهنگ در درمان یبوست
بارهنگ منبع ویژهای از فیبر محسوب میشود. در این میان فیبر نیز از دو محلول و نامحلول تشکیل شده که وجود آن در سلامت دستگاه گوارش ضرورت دارد. فیبر محلول در آب حل شده و به یک نوع ژل تبدیل میشود. این ژل در نرم شدن مدفوع نقش دارد. این درحالیست که فیبر نامحلول باعث افزایش حجم مدفوع و تسهیل حرکت آن در رودهها میشود. موسیلاژ موجود در بارهنگ، که یک نوع فیبر محلول محسوب میشود که در نقش یک ملین طبیعی وارد عمل میگردد. این مواد با جذب آب در دستگاه گوارش، باعث نرم شدن مدفوع شده و در نهایت حرکت آن را در رودهها آسانتر میکند.
نحوه مصرف بارهنگ
برای مصارف مختلف میتوان از این گیاه دارویی استفاده کرد. با ترکیب دانه بارهنگ به همراه عسل میتوان به ترکیبی ضد میکروبی برای معده دست یافت. همچنین ترکیب عرق نعناع و بارهنگ در رفع ناراحتیهای گوارشی نقش دارد. بارهنگ جهت درمانهای مختلف میتواند به صورت دانههای برشته، جوشانده، شربت، لمینت، غرغره، تنقیه رکتوم و… متفاوت استفاده شود. طریقه مصرف دانه بارهنگ برای یبوست میتواند به صورت دمنوش باشد.
روشهای مصرف دانه بارهنگ
از روشهای مصرف بارهنگ برای معده و دیگر مشکلات سلامتی عبارتاند از:
چای بارهنگ
مصرف تخم بارهنگ به صورت چای و دمنوش بهترین راه برای بهرهمندی از خواص بارهنگ است. برای این منظور میتوانید برگهای بارهنگ را له کنید. سپس مقداری از آب داغ را به آن بیافزایید و چای درست کنید. از مصرف بیشتر از ۳ تا ۴ فنجان در روز خودداری نمایید. طرز تهیه دمنوش بارهنگ برای لاغری نیز مانند تهیه آن برای درمان یبوست است.
برگهای تازه اضافه شده به غذاها
وجود مواد معدنی مختلفی همچون منیزیم، آهن، کلسیم، ویتأمین A و ویتأمین C باعث استفاده از این گیاه در غذا شده است. افراد زیادی برگهای گیاه را به صورت خام یا پخته مصرف میکنند. به طور معمول برگهای قدیمیتر از برگهای جدیدتر سفتتراند. بنابراین برای جوشاندن و پختن مناسبتر هستند. برای مصرف میتوانید آنها را در سرخکردنیها، سوپها یا خورشها استفاده کنید.
تخم بوداده بارهنگ
برای درمان ناراحتیهای گوارشی معمولاً تخم بوداده بارهنگ را با عرق نعناع مخلوط میکنند و استفاده میکنند.
میزان مصرف بارهنگ برای یبوست
میزان مصرف بارهنگ برای بیماریهای مختلف متفاوت است. طریقه مصرف دانه بارهنگ برای یبوست می تواند تعیین کننده میزان استفاده از آن باشد. معمولا برای درمان یبوست با دانه بارهنگ ۱ قاشق چایخوری تا ۱ قاشق غذاخوری پودر یا گرانول مخلوط شده در ۱۸۰ تا ۲۴۰ میلی لیتر مایع را ۱ تا ۳ بار در روز مصرف می کنند.
طرز تهیه دمنوش بارهنگ برای یبوست
دمنوش بارهنگ میتواند یک افزودنی مفید در مصرف روزانه شما باشد بخصوص افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند. با مصرف این گیاه می توانید احساس سیری بیشتری داشته باشید و عملکرد دستگاه گوارش خود را بهبود دهید. برای این منظور به صورت زیر اقدام نمایید.
مواد لازم:
- ۱ تا ۲ قاشق چایخوری برگ خشک بارهنگ
- ۱ فنجان آب (حدود ۲۵۰ میلیلیتر)
- عسل یا شیرینکننده دلخواه (اختیاری)
- لیمو (اختیاری)
طرز تهیه:
بعد از به جوش آمدن اب آن را از حرارت بردارید. در این مرحله برگهای خشک بارهنگ را به آن بیافزایید. برای تاثیر بیشتر برگها را تا ۲ قاشق چایخوری افزایش دهید. حال به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه اجازه دهید دمنوش دم بکشد. برای افزایش خواص دمنوش بارهنگ، میتوانید آن را با درپوش بپوشانید. میتوانید کمی عسل یا شیرینکننده دلخواه خود را به آن اضافه کنید. همچنین، چند قطره آب لیمو میتواند طعم تازهای به دمنوش بدهد و خواص آنتیاکسیدانی آن را افزایش دهد.
پیشنهاد ویژه
بارهنگ گیاهی پر خاصیت و کاربردی در طب سنتی است. معمولا برگ و دانههای آن برای داروسازی کاربرد ویژه ای دارد. از خواص این گیاه می توان به درمان سرماخوردگی، سرفه و خونریزی ناشی از هموروئید ، درمان زخمهای پوستی، درمان عفونت مثانه، برونشیت و… اشاره نمود. اما لازم به ذکر است که با توجه به کاربرد مصرف آن می تواند متفاوت باشد. مثلا طریقه مصرف دانه بارهنگ برای یبوست می تواند به صورت دمنوش باشد. عطاری فندق به عنوان یک مجموعه معتبر دانه بارهنگ را به صورت مختلف در بسته بندی مناسب ارائه می کند.